Värt att veta om Fredrik och hans bloggande...

Bara så du vet är jag egentligen en motståndare till bloggning. Men precis som det finns motståndare till den überpopulära sajten Facebook, så finns det ju motståndare till bloggning. Gemensamt för dem båda är väl att alla någon gång faller dit. Skälet till motståndet är just privatlivet, vem har med det att göra förutom jag själv? Varför heter det annars "privat"? Då är det ju bara "livet" kvar...

torsdag, maj 12, 2011

Linus funderar…

Fick en kommentar på ett riktigt gammalt blogginlägg, tänkte lägga ut den kommentaren här istället, så folk ser den vilket de annars knappast skulle göra.

“Fredrik för mig och säkert många andra som är rätt oinsatta i hur krogvärlden fungerar. Varför håller man på och driver krogar på det här sättet? Det är väll bara att skjuta problemen framför sig eller har man i planen att man aldrig kommer att kunna leva ett normalt liv igen? Kanske har man lagt undan en stor säck svarta pengar för att täcka upp skulder som dessa? Eller är det kanske så att man aldrig betalar för något utan endast lånar inventarier, produkter etc och lämnar leverantörerna i sticket? Nästa fråga blir dock vem är så dum så att de lånar ut "öl och annat" till sånna här personer? Jag antar att bryggerierna inte är färskingar när det gäller sånt här. Förutom att han är oseriös så verkar han ju inte allmänt "råbarkad". Har du för övrigt koll på vad som hände med dem som drev Hell Kitchen? Några syrianer har jag för mig och det var nog bland de mest olustiga människor jag stött på i mitt liv. Kändes som att de när som helst kunde mörda någon.”

Det finns självklart en individuell historia kring varje misslyckande. Tro det eller ej, så tror jag faktiskt inte att speciellt många har ambitionen att sluta upp med skatteskulder till öronen hos kronofogden. Visst, de kan levt glada dagar under tiden då krogen var igång. Plockade ut icke redovisade pengar och levde loppan. Men helt seriöst, om man tänker till… Vad är 1-2 glad år värt, när man blir förföljd större delen av livet av Kronkalle som knackar på och vill ha pengar, fundera varför du har en så dyr bil osv.

Hur kommer det sig då? Ja, i många lägen så har man helt enkelt satsat fel, eller snett. Inte gjort en korrekt marknadsanalys. Uppsala är extra svårt faktiskt, med tanke på storleken borde det finnas utrymme för betydligt fler ställen än vad vi har i dag. Men där sätter ju nationerna lite stopp för det. All heder åt dem, folk har garanterat sjukt kul här under sina studieår. Här byggs sannolikt en vänskap som få skulle vilja byta bort, även om många säkerligen luras in på alkoholens förädiska bana.

Sen finns det ju faktiskt dem som medvetet kör igång stället, mjölkar på ALLA pengar det går och bara skiter i skatter och avgifter, i sin iver att få loss deg. Sen skickar det stället ned i båtten i en konkurs som ingen konkursförvaltare i världen skulle vilja utreda. Min förre kollega Patric tillhör nog den kategorin som inte riktigt hade koll på grejerna, men trodde sig ha det. När man läser tidningarna kan man lätt tro att han var den sista sorten, men det kan jag iallafall ge honom att det var han inte…

När det gäller bryggerierna så har de lärt sig genom åren. Nu för tiden säkrar de upp sina belåningar i form av pantsättningar. Så du lurar sällan bryggerierna på några pengar av vikt. Visst, utebliven vinst för försäljning, men knappast rent utlånade pengar. De plockar de tillbaka, var så säker…

När det gäller Hells Kitchen och Alfons, som nattklubbsverksamheten kallade sig för så vet jag inte vad de gör i dag. De mördande personerna du beskriver låter hur som helst inte som några som låg bakom krogen, möjligen någon anställd eller annat. Jag känner hela familjen som ägde och drev Alfons och Hells kitchen och de stämmer inte in på din beskrivning.

Blev det ju en mindre uppsats här för svaret…men det bjuder jag på!

Inga kommentarer: