Värt att veta om Fredrik och hans bloggande...

Bara så du vet är jag egentligen en motståndare till bloggning. Men precis som det finns motståndare till den überpopulära sajten Facebook, så finns det ju motståndare till bloggning. Gemensamt för dem båda är väl att alla någon gång faller dit. Skälet till motståndet är just privatlivet, vem har med det att göra förutom jag själv? Varför heter det annars "privat"? Då är det ju bara "livet" kvar...

torsdag, december 30, 2010

Jobbigt att inte kunna vara svensk

Eller så kan man vara svensk, det beror ju så klart på definitionen svensk. I min föråldrade värld så är man svensk om man har rötterna i sverige så långt man kan minnas. Sen kan man ju vara svensk medborgare, och född svensk osv.

Det här inlägget grundar sig såklart i alla skriverier om terrorism till höger och vänster av medias "svenskar". Dessa svenskar är alltså folk med svensk medborgarskap, dvs per definition svensk om man ska vara korrekt (vilket jag sällan är). I min värld skulle ingen svensk spränga sig själv och skada mängder av medmänniskor i hopp om att skapa en bättre värld. I dagens sverige är det dock fullt möjligt och om 50 år kanske vardagsmat?

Senaste nytt är ju dessa svenskar som är gripna i Danmark, misstänkta för förberedelse för terrorbrott. Om detta är sånt som BLAND ANNAT ska känneteckna nya sverige världen över, så vet jag inte om jag är så stolt längre.

I debatter från ledande politiker hör man ofta att begreppet att vara svensk inte längre existerar. För ingen kan definiera vad svenskheten är. Jag äter tex pizza eller tacos på söndagar, ingen av dessa är svenska rätter men trots min svenskhet så älskar jag dem. Jag ser dem som självklartheter i min vardag i dag och skulle inte välja borde dem.

Sverige är ett land fullpumpat av olika kulturer och religioner. Resultatet av detta är då istället att man inte kan vara svensk, annat än till medberogarskap...dvs nån form av rättslig samhörighet.

Jävligt synd, för jag gillade att vara svensk som definitionen var när jag var liten när det var mindre komplicerat.

6 kommentarer:

Emelie sa...

Om man är 25% finsk och 75% svensk är man då svensk enligt dig???

Fredrik Envier sa...

Först skulle väg vilja veta hur du blev 75 svensk och 25 finsk. Var är du född? Svensk är du sannolikt enligt mitt mått även om du inte är ursvensk i min benämning.

Anonym sa...

Hej Fredrik,ramlade in pa din blogg da jag hade kollat in din flickvans blogg,jag bor i USA sen 13 ar tillbaks men e 100% svensk o bodde dar tills jag blev 25,flyttade hit -97 o har nu gift mig med en polsk man o vi har 2 barn som e fodda har o dom e da amerikanska medborgare men enligt mig sa e dom 50% svensk/polsk,hur ser du pa det?Ha ett gott nytt ar o lycka till for Josefin med o sluta roka..

Fredrik Envier sa...

Personligen tror jag att entisiten (finns det ordet?) är mer definierande än själva medborgarskapet. Något man är talar ju om rötter, medan medborgarskap är något man tilldelas/ansöker.

Emelie sa...

"I min föråldrade värld så är man svensk om man har rötterna i sverige så långt man kan minnas. Sen kan man ju vara svensk medborgare, och född svensk osv." <<-- din definition

25% finskt och 75% svensk utgår från följande:
Mormor finsk 100%
Morfar svensk 100%
Farfar svensk 100%
Farmor svensk 100%
Mamma finsk 50% och svensk 50%
Pappa svensk 100%

Jag finsk 25% och svensk 75% förutsatt att man antar att barnet ärver hälften av föräldrarnas gener.

Så är jag svensk :P

Anonym sa...

Emelie, kanske du är svinsk eller sfensk då? Fredriks definition på svensk är rolig, alla dementa blir automatisk svenskar och kända släkten som t.ex. Bernadotte förblir utlänningar för alltid.