Värt att veta om Fredrik och hans bloggande...

Bara så du vet är jag egentligen en motståndare till bloggning. Men precis som det finns motståndare till den überpopulära sajten Facebook, så finns det ju motståndare till bloggning. Gemensamt för dem båda är väl att alla någon gång faller dit. Skälet till motståndet är just privatlivet, vem har med det att göra förutom jag själv? Varför heter det annars "privat"? Då är det ju bara "livet" kvar...

torsdag, september 04, 2008

Handikapp - ett hinder


Ni har säkert hört talats om hur handikappade anmäler allt från restauranger till frisörsalonger för otillgänglighet? Det räcker med att det inte finns en automatisk dörröppnare så gör de en anmälan. Tidigare trodde jag att "de" var en liten skara handikappade människor som åkte runt och anmälde ställe, efter ställe för brott mot "plan- och bygglagen" som det så fint heter. Först idag, många år senare fick jag svar på min fråga vad det verkligen handlar om. Det finns nämligen något som kallas så fint för Marchen, som är en form av massanmälningsaktion.

Om vi till att börja med kollar vad handikapp är och betyder, så säger synonymordlistan bland annat hinder. Precis, ett handikapp innebär ett hinder för många resten av livet. Jag hyser absolut inget som helst agg mot personer i tex rullstol eller dylikt. Däremot måste jag faktiskt höja en aning på ögonbrynen mot aktioner av den här typen.

Min flickväns salong har bland annat fått en anmälan, löjligt med tanke på att det aldrig/sällan blir något mer än så. Även min fd nattklubb Seven fick en anmälan, dock när det hette People. I båda fallen är det skrattretande, med tanke på att Seven förmodligen var den mest handikappvänliga nattklubben i stan, om man jämför med Birger och Platina. Dessutom var ett gäng rullstolsbundna killar stamgäster på Seven, knappast för att vi var så "otillgängliga" som anmälan säger. Min flickväns salong blev anmäld för att det saknades automatisk dörröppnare. Vad jag däremot råkar känna till är att tjejerna som jobbar där är otroligt snabba på att uppmärksamma när någon rullstolsburen kund kommer, och de hjälper denne både ut och in i salongen.

Men, den här (satans) marchen som bedrivs... Där åker folk runt i sina små fordon och letar fel, de åker säkerligen förbi salongen utan att ens försöka att ta sig in. Noterar att dörröppnare saknar och åker vidare, för att anmäla grannen. Sverige är ett land som jag anser tar väl hand om sina handikappade, med den begränsade kunskap jag må besitta. Ta er runt i världen och få lite vidare perspektiv så kanske ni lägger ned den här marschen.

Som inte aktionen i sig vore nog så delar det dessutom ut ett pris till den person som gjort flest anmälningar i aktionens namn. Hallå, get real för fan!

Alla bilder i det här blogginlägget är tagna från deras egen hemsida, www.marchen.se.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom jag har en dotter som är rullstolsburen så ser jag det hela ur ett annat perspektiv...

Jag håller fullständigt med dig att ibland blir det en häxjakt som inte är av dess like. Håller fullständigt med om att det är löjligt att anmäla en salon/butik eller liknande om det inte finns en automatisk dörröppnare.... Måna butiksinnehavare är som du säger väldigt uppmärksamma om man kommer med rullstol, och genast får man hjälp.

Men... det är inte så lätt att "ta sig runt i världen och få lite vidare perspektiv" när man sitter i rullstolen och mycket inte är tillgängligt, och nu menar jag inte automatiska dörröpnare.

Det är många butiker mm som ligger flera trappor/trappsteg upp, och ofta när man fråga om det finns en ramp så får man ett "nej" till svar. Eller så kanske det inte finns hiss inne i butiken. Det gör att dessa butiker inte är/blir tillgängliga för min dotter. Samma ska gäller lekplatser, skolor mm.

Jag kan ju passa på att tillägga att min dotter bara är 5 år....

Fredrik Envier sa...

Hej och tack för din kommentar. Jag är väldigt glad för att du tog dig tid att skriva, synd att du valde att vara anonym bara. Men till ämnet nu då.

Det jag är emot är alltså denna massanmälningsaktion som dessutom utlyser ett pris till den som anmäler flest. Det skapar ju en onaturlig hetsjakt som i sin tur kommer leda till att färre ställen blir tvingade till åtgärder, då antalet ärenden är ohanterbart många. De två ställen som jag dessutom nämner, Salong Ragdolls och nattklubben Seven är två ställen som är mycket handikappvänliga med undantag för dörröppnare.

Otroligt viktigt att återigen belysa att jag verkligen inte har något emot rullstolsbundna människor. Det är den totalt mållösa hetsjakten jag är ute efter.

Anonym sa...

Och på den punkten håller jag helt med dig. Att lämna ut "pris" till den som har anmält flest ställen är helt fel. Men jag kan glatt erkänna att jag gladeligen borde anmäla Uppsalabuss som envisas med att köra stadsbussar från 80-talet som det är flera trappsteg på för att överhuvudtaget komma in. Du ska inte tro att chaufförerna är spec hjälpsamma, och det går inte att konks upp en rulle som väger 30 kg + dottern på 20 kg. Det är INTE tillgänglighet.

1 eller 2 trappsteg är ofta inget problem, om man har en manuell rulle + en person som faktikst kan hjälpa en, men om man har elrulle eller ingen person som kan hjälpa en, då blir det onekligen problem.

Jag tror heller inte (eller hoppas) på att du inte har något emot rullstolsburna (som det heter nu för tiden) personer. Men det finns en hel del som ser de personerna som en belastning.

Fredrik Envier sa...

Självklart har jag inget emot rullstolsburna personer. Fast sen finns det ju dem som sticker ut, vilket det gör i alla kategorier. Finns dem som är sjukt bittra på livet och gett sig fan på att det är andra människors fel. Behöver inte gå in mer på det, men jag har stött på den typen också. De typerna finns dock både med och utan rullstol, med och utan handikapp! :)

Anonym sa...

Varför ska de INTE anmäla Seven och att din flickväns salong saknar dörröppnare? Du skriver inte vad som blivit anmält på Seven, men att inte ha dörröppnare är ett brott mot plan- och bygglagen. Du fattar uppenbarligen inte hur det känns att komma till ett ställe och inte kunna komma in eller att det blir betydligt svårare för att saker är felbyggda.

Som sagt är det ett lagbrott. Finns det fler lagar du tycker att det är ok att bryta mot för dig som näringsidkare?

Fredrik Envier sa...

Listan går nog att göra lång på vilka lagar som jag ogillar. För att ta ett exempel kan vi ta lagen om diskriminering. Där jag som näringsidkare inte får välja vilka gäster jag vill släppa in på min krog utan att lagens långa arm ska vara med och tycka till. Om jag tex anser att tjejer är mer lämpade för krogen i en viss ålder, då får jag på köpet alla killar i samma ålder vare sig jag vill eller inte. Annars är det könsdiskriminering...

I båda fallen, dvs nattklubben och salongen så är personalen på dessa ställen väldigt hjälpsamma då rullstolsburna gäster kommer. Varför inte vara nöjd med detta?

Oavsett lag eller ej, så är faktiskt handikapp ett hinder. Sverige är enligt min uppfattning väldigt handikappvänligt gentemot många andra länder.

Anonym sa...

Nu frågade jag dig inte vilka lagar du ogillar, utan vilka du tycker att det är ok att bryta mot.
Tycker du med andra ord att det är helt ok att bryta mot denna del av plan- och bygglagen?

Men när du ändå vill diskutera saken: Visst, det finns situationer när diskrimineringslagar slår fel. Men hur ser du att det gäller personer med funktionsnedsättning, vilket väl ändå var ämnet? ;) Jag tycker inte att du som näringsidkare ska kunna neka någon att komma in på grund av egenskaper som personen inte råder över. Funktionsnedsättning är en av dessa saker.

Det är ett feltänk. I den byggda miljön ska en standardiserad tillgänglighet erbjudas, som gör att människor i så stor utsträckning som möjligt kan ta sig in, fram och runt själva. Man ska även kunna använda sig av de faciliteter/aktiviteter som erbjuds. Detta kallas i plan- och bygglagen tillgänglighet och användbarhet. Bestämmelserna har funnits i över 40 år. Hur skulle du själv uppleva det om du som besökare på en nattklubb var tvungen att förlita dig på personalen för att ta dig runt?

Vadå "handikapp ett hinder"? Tror du att ett ords etymologi avgör hur verkligheten ser ut? Någonsin hört talats om värdeladdningar och attityder? Samhällsyn? Samhällsförändringar? Allting i vår värld är relativt! Du lägger ett filter framför dina ögon som bygger på att du och din funktionsförmåga är det normerande och stänger därmed ute verkligheten. En funktionsnedsättning i en miljö som är tillgänglig är inget större hinder. Varför vill du att "hindret" ska bli större? Det blir det om din nattklubb och din flickväns salong inte är tillgängliga (och användbara).

Du skriver vidare inte vad som blivit anmält på Seven. Innebär det att du förstått det snedvridna i ditt påstående? ;)

Fredrik Envier sa...

Nu ska vi se så jag inte missar att besvara något denna gång och inte heller faller allt för långt ifrån ämnet.

Generellt ska man inte bryta lagen NEJ. Nu är det ju så att mängder av vanliga människor som du och jag gör det dagligen utan att ens tänka på det. Allt från att ladda ned en låt från internet till att köra några kilometer för fort. Tänk om svenska folket skulle springa runt och anmäla andra bilister som körde för fort? Nu är det inte riktigt samma sak, men lekte lite med tanken.

När det gäller Seven så var det inte vi som vart anmälda utan nattklubben som tog över efter Seven, så jag vet inte exakt vad det var. Men som näringsidkare och tidigare nattklubbsägare anser jag att jag bör få välja vilka jag släpper in, på hudfärg, ålder, utseende, rullstol, plånbok eller vad som helst. Det är MITT företag, ingen offentlig verksamhet och mänsklig rättighet att få gå in på MIN nattklubb. Precis som du väljer gäster hem till dig på julafton skulle jag vilja kunna välja gäster till min nattklubb.

Och JA, jag lägger ett filter framför mina ögon för att kunna livet som det passar mig bäst. Jag vill inte och orkar inte se och höra om all världens elände. Kalla mig egoistisk eller vad du vill, men jag lägger min energi och kärlek på de närmaste.

Detta betyder för all del inte att jag föraktar rullstolsburna eller är ute efter att ge dem en sämre värld. Tycker däremot att folk, och då menar jag ALLA ofta tycker sig ha så jävla mycket rättigheter till allting. Men nu fallar vi som sagt ur ämnet som detta inlägg handlar om.

Anonym sa...

Intressant att höra dina tankar, Fredrik. Du ska ha creds för att du åtminstone är ärlig, det är det få som är i dessa frågor.

Tråkigt dock att du inte vill besvara de konkreta frågeställningar jag har, för det är ju den "verklighet" - oavsett vilket filter du har - som vi har att förhålla oss till. Blev det för jobbigt när någon gav dig mothugg? ;)

Visst stämmer det som du säger att vi alla är oss själva närmast. Men vad är det som gör att vi ändå lever tillsammans, att vi skapat ett samhälle? Är människan ett ensam- eller flockdjur? Ngt måste ju göra att vi inser att det finns vissa fördelar med att samarbeta och följa gemensamt uppställda lagar och regler, Fredrik. För om du skulle leva fullt ut som du säger, skulle du ju tycka att det vore ok att göra precis vad som helst, bara det "passar dig bäst" och "de närmaste".

Apropå det är det ju uppenbart att du varken har närstående eller bekanta som exempelvis använder rullstol. Har jag fel? Det ord som ekar i mitt huvud, som jag tror att du kanske behöver ta dig en funderare på är "empati", förmågan att innerligt förstå och kanske rentav dela en annan människas verklighet. Förstår du, Fredrik, hur det känns att inte kunna ta sig in, fram och runt i samhället pga din och andra näringsidkares ovilja att följa lagar? Förstår du den segregering, den kränkning och det åsidosättande det innebär för individen? Troligen inte.

Det här handlar inte om att du ska ändra ditt "filter" på sådant sätt att du gråter dig till sömns varje natt för alla myror som dött under dagen. Det handlar om vanligt sunt förnuft och insikt om tingens ordning. Jag misstänker att du inte överhuvudtaget läst ngt på hemsidan för den organisation du rackar ned på. Det kanske är dags:
http://www.marschen.se/viewpage.php?page=426

Jag delar inte alls din åsikt att du som näringsidkare ska få välja vilka som ska få handla av dig beroende på de entiteter du nämner. Det är på sin höjd extrem liberalism (nyliberalism), men mynnar i diskriminering, xenofobi och fascism. Vill du verkligen vara en människa som inte bryr dig om dina medmänniskor? För det är konsekvensen av vad du säger.

Sedan kan jag ju tycka att det är otroligt att du kan ha åsikter om anmälan mot Seven (som inte var en anmälan mot Seven) om du inte ens vet vad som blivit anmält. Ursäkta, men det skulle jag säga är snudd på korkat...

Fredrik Envier sa...

Istället för att ge ett svar i denna never ending kommentar så har jag tillägnat dig ett helt inlägg. För din vetskap...

Anonym sa...

Shit viulket pucko du verkar vara!

Anonym sa...

Men hörredu Freddolino! Har du alls någon koll på vad du snackar om? Har du prövat att ta dig runt i Uppsala i rullstol? Öppnat tunga dörrar? Försökt åka buss? Tagit dig över trappsteg in i affärer?

Nej, tänkte väl det.

Fredrik Envier sa...

Har du alls nån koll på vad jag skriver om, eller brinner det i hjärnkontoret direkt? Har du läst mitt inlägg, förstått texten eller blir det för mycket att läsa i ett stycke? Försök att förstå min text, skriv sedan en kommentar igen!