Värt att veta om Fredrik och hans bloggande...

Bara så du vet är jag egentligen en motståndare till bloggning. Men precis som det finns motståndare till den überpopulära sajten Facebook, så finns det ju motståndare till bloggning. Gemensamt för dem båda är väl att alla någon gång faller dit. Skälet till motståndet är just privatlivet, vem har med det att göra förutom jag själv? Varför heter det annars "privat"? Då är det ju bara "livet" kvar...

torsdag, januari 14, 2010

Recept från förra helgen som utlovat…

cocktail
FÖRRÄTT

Räkcocktail med wasabi
Räkor
Färsk lax
Avocado
Gurka
Körbärstomater

Dressing:
Limejuice
Koriander
Salt
Peppar
Wasabi

Gör så här:
Häll upp 4 msk limejuice i ett glas, fyll på med 2 msk vatten. Blanda i finhackad koriander (från kruka), salt, peppar och wasabi efter egen smak. Gör hellre lite för starkt än tvärt om. Låt den stå och dra.

Skala bort skalet från gurkan, dela den sedan och gröp ur mitten på gurkan. Gör sedan halvmånar av gurkan som är ca 6-7mm tjocka. Skär körbärstomaterna på hälften och gör avocadon till liknande bitar som gurkan. Laxen görs i små fina bitar. Blanda allt detta tillsammans med räkorna i tjusiga serveringsskålar. Häll sedan wasabidressingen över din cocktail och servera.

lax
VARMRÄTT
Grillad chililimemarinerad lax med chiliris

Lax
Limefrukt
Limejuice
Färsk chili
Honung
Olivolja
Salt
Ris

Sås:
Färsk chili
Lime
Olja
Matlagningsgrädde

Gör så här:
Gör först i ordning marinaden så att laxen kan stå och dra en halvtimme innan den grillas. Limejuice, honung och olivolja blandas tillsmman med salt. Tvätta en limefrukt och riv skalet och häll i marinaden. Lägg i laxen i en påse tillsammans med marinaden och ställ in i kylen.

Rulla chilifrukten mot skärbrädan och skär av toppen…skaka ur kärnorna. Hacka den sedan så du får små runda fina ringar av chili. Lägg lite olja i en kastrull där du sedan lägger i chilin och värmer på, häll på risen och lite mer olja…låt stå ett litet ta innan du sedan häller på vatten i kastrullen och kokar riset som vanligt.

Nu kan det vara dags att göra såsen. Dela chilin och ta bort kärnorna, sedan finhackar du chilin. Riv lite limeskal från en tvättad lime. Ha ned allt i en kastrull med lite olja...låt fräsa på ett tag och sedan häll i grädden. Smaka av med lite svartpeppar och salt efter eget tycke. Låt stå och puttra ett tag... Ha i lite maizena för att såsen ska bli lite tjockare, dock bara lite så den inte blir för tjock.

Grilla laxen, helst i en grill då och servera tjusigt med chiliriset, chililimesåsen och dekorera med en limeskiva och en gräslökssträng.

Håll till godo! ;)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men såsen då???? Den vill jag veta hur ni gör!!

Fredrik Envier sa...

Sorry! Glömde helt bort... Har kompletterat med såsen, titta så får du se! =)