Värt att veta om Fredrik och hans bloggande...

Bara så du vet är jag egentligen en motståndare till bloggning. Men precis som det finns motståndare till den überpopulära sajten Facebook, så finns det ju motståndare till bloggning. Gemensamt för dem båda är väl att alla någon gång faller dit. Skälet till motståndet är just privatlivet, vem har med det att göra förutom jag själv? Varför heter det annars "privat"? Då är det ju bara "livet" kvar...

torsdag, oktober 09, 2008

Carl Philip anmäls också!

Såg av en slump idag när jag letade lunchförslag att även restaurangen Carl Philip blivit anmäld för diskriminering, självklart också detta en massanmälan från Marschen. Nu är jag inte ute efter att pick a fight, men nämnd restaurang råkar faktiskt ha en "rullstolshiss" eller vad det nu heter. En anordning för att handikappade ska kunna ta sig upp för trapporna i restaurangen och upp till toaletterna. Tyvärr så saknas restaurangen en dörröppnare till entrédörrn, vilket då försvårar ett besök. Jag vet faktiskt ärligt om jag ska skratta eller gråta. Men det finns serveringspersonal som hela tiden springer och serverar mat, kommer det en rullstolsburen gäst så kan du nog ge dig fan på att de öppnar dörren.

Ledsen att jag tjatar om det här, det är åter igen verkligen inget gentemot de i rullstol utan den här jävla massanmälningsidiotin som i slutändan slår mot dem själva. Handikappsombudsmannen måste ju fullkomligt drukna i anmälningar, vilket gör att de verkligen viktiga anmälningarna försvinner bland dessa menlösa.

Anmälan kan du läsa här!

Eftersom jag inte har någon passande bild så slänger jag in en video med lite humor, håll till godo.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Jesper han i mitten, han brukar skoja om han inte får jobb som frisör (kolla in hans händer) .. Han är en av Sveriges bästa komiker enl mig! vilken självdistans och kille att bjuda på sig själv. Vart sjutton har han tagit vägen?

(hämnden på bilden kommer snart)

Anonym sa...

Jävla galenskap är vad det är!

Anonym sa...

Förresten , kan man inte se till så att t.ex. Carl Philip gör en motattack, ber deras rullstolsbundna kunder skriva på en "mot-protest-lista". Samma sak med J's salong.
Vore lite intressant , marschen verkar ju ha gått överstyr.
Eller sätta upp en egen lapp i rutan på en nöjd kund
"Jag är kund här och är riktigt nöjd med service och hjälp." en fin rekommendation :)

Anonym sa...

Odelberg e såå sköön!!!
Håller med "hjärtat" med att gå till motattack!

/N

Anonym sa...

Men herregud! Är du igång nu, å, du TAB och ableismens personifiering i Uppsala!

Och du har ännu inte fattat vad syftet med massanmälningsaktionerna är? Varför tar du inte och läser de förslag på länkar som tidigare kommentatorer givit dig? Att du inte gjort det framstår ju närmast som lite småkorkat.

Förövrigt kanske det intresserar dig att Odelberg är lika förbannad på otillgängligheten som Marschen för tillgänglighet och vill att det ska bli diskriminering, precis som det nyligen blivit i Norge.

Du är festlig och jag riktigt önskar att en sådan mackapär som du snart upphör att vara TAB!

Härrå påre!

/dynggrep

Anonym sa...

Vänta nu, jag kom på något ännu bättre, Freddan TAB! Av hela mitt hjärta hoppas jag att det barn som du och din flickvän väntar ska födas med ett finfint ryggmärgsbråck, en CP-skada eller någon härlig genetisk muskelsjukdom som gör att barnet måste använda rullstol redan i tidig ålder. Det är nog en av de få saker som skulle få dig att fatta.

Hyvens, pojkvasker!

/dynggrep

Fredrik Envier sa...

Av hela mitt hjärta så hoppas jag att jag springer på dig någonstans, då ska du vara glad om du får fortsätta livet i rullstol...

Anonym sa...

Lilla, lilla, Fredrik! Lilla? Ja, ta det inte bokstavligt och förlåt för om det känns nedsättande - du verkar vara en mental dvärg. Så fort du får lite mothugg vill du slåss. Moget, machoman! Tanken på att du eller ditt barn skulle bli rullstolsburna var alltså så hård? Den har aldrig slagit dig tidigare?

Jag sitter inte i rullstol. Du kanske inte visste att det finns en hel del funktionsnedsättningar som inte gör att man är rullstolsburen.

Sen får jag nog ta o säga lycka till. Tycker du ser lite klen ut, TAB-Fredrik!

/dynggrep

Fredrik Envier sa...

Jag har ALDRIG uttryckt något hat mot rullstolsbundna eller något ens i närheten. Det jag har en åsikt om är metoden som används för att driva hetsjakten på näringsidkare, allra helst eftersom den tyvärr inte uppfyller syftet.

Att du går så sjukt lågt och uttalar dig om ett ofött barn säger mer om dig och din mentala nivå än något annat.

Anonym sa...

Det du uttrycker är inte hat, det har ingen påstått. Däremot är det ett tydligt tecken på ableism.

Din ignorans är också tydlig, för varför väljer du att inte följa de länkar du fått tidigare? (Ja, jag har sett dina tidigare "diskussioner" (=löst tyckande från dig).)

Det du kallar "hetsjakt" på näringsidkare, på vilket sätt är det en hetsjakt? Människor är med all rätta förbannade för att Sverige inte är tillgängligt anno 2009. Det är över 40 år sen de första bestämmelserna om tillgänglighet infördes i bygglagstiftningen och exakt 30 år sedan lagen om handikappanpassad kollektivtrafik kom.

Visste du att man i USA sedan 1990 haft lagstiftning som gör otillgänglighet till diskriminering? Den som inte följer lagstiftningen och dess standarder döms till skadestånd. Detta har medfört att USA numera är världens mest tillgängliga land.

Med "mental dvärg" menar jag just detta: Du tycks inte vilja ta del fakta och sätta dig in i sakfrågan, utan fortsätter med ngt löst tyckande där du tror att näringsidkare blir hetsade. DE BLIR JU FÖR FAN ANMÄLDA FÖR ATT DE INTE FÖLJER LAGEN! Att de blir uthängda på nätet beror just på att lagen är för dålig. Att massanmälningsaktioner sker beror också det på att lagen är för dålig.

Tråkigt att du inte ser möjligheten i att utvecklas i och med tanken på antingen dig själv, ditt barn eller varför inte någon annan i din närhet som rullstolsburen (det heter för FAN inte rullstolsBUNDEN! vem fan är bunden till sin rullstol?!). Hur skulle du uppfatta en vardag i Uppsala i rullstol? Vad skulle du inte kunna göra pga otillgängligheten? Det skulle vara jättespännande om du under några dagar bestämmer dig för att utforska hur ditt liv skulle fungera i rullstol och sedan återkomma med ett inlägg om det istället för att ta till patetiska hot om våld. Antar du utmaningen?

Annars är den uppenbara fråga jag ställer mig: Om du inte är intresserad av att utvecklas som människa, som person, varför då överhuvudtaget söka dig till det interaktiva medium som en blogg är? Då kan du ju lika gärna skriva om "hetsjakten på de stackars näringsidkarna" i din dagbok.

/dynggrep

Anonym sa...

Och för delen: Du har säkert missat poängen med anmälningar på nätet. En anmälan tas bort när hindren åtgärdats.

/dynggrep

Fredrik Envier sa...

Du verkar heller inte vilja ta del utav fakta, när det gäller min åsikt om ämnet. Du har lyft ur delar ur sitt sammanhang, så det faller in i din beska smak.

Både salongen Ragdolls och den forna nattklubben Seven är båda ställen som behandlar rullstolsbundna mycket bra. På nattklubben hade vi tex ett antal rollstolsbundna stamgäster som alltid befann sig hos oss. Vore intressant att höra deras syn på detta, inte sant? De sitter ju trots allt i rullstol.

Du verkar allmänt bitter och slåss för din sak så blindt att du verkar glömma bort syftet med allting. Helst skulle väl alla livsöden drabba ALLA människor, så vi FÖRSTÅR. Du borde få AIDS för att veta hur det är att ha döden flåsande i nacken, släng på lite CP-skador och andra handikapp också så du FÖRSTÅR.

Du säger att du inte sitter i rullstol, men jag är starkt övertygad om att du lider av något annat kraftigt handikapp, där du möjligen ännu inte fått diagnosen...

Anonym sa...

Tråkigt att du väljer att inte publicera min sista kommentar. Ska det tolkas som att du nu förstått att du kanske varit lite för snabb i din kritik av "hetsjakten på stackars näringsidkare"?

/dynggrep

Fredrik Envier sa...

Vad jag vet så har jag släppt alla kommentarer, även om du gick duktigt över linjen med det sista du skrev.

Anonym sa...

Ok, då har det blivit något fel. Bra att du inte "censurerar" kommentarer, det ska du ha creds för.

Då är vi lika goda kålsupare, för jag och andra uppfattar det som om du passerar en gräns när du så envetet inte vill ta del av och ta till dig den information du delges (exempelvis "rullstolsbundna"). Jag ska försöka knåpa ihop samma svar igen. Kommer på en stund.

/dynggrep

Fredrik Envier sa...

Nej du, det ska väldigt mycket till för att jag ska censurera något.

När du ändå knåpar ihop ett nytt inlägg kan du även passa på att styra ihop ett riktigt namn.

Anonym sa...

Här är svaret, som alltså är på ditt inlägg som börjar "Du verkar heller inte...".

Bra att du håller med om att du inte tagit del av fakta ("Du verkar inte _heller_ vilja ta del utav fakta..."). Jag kan förstås ha gjort detsamma och missuppfattat dig. Det ber jag i så fall om ursäkt för.

Jag har förstått det du sagt som att du visserligen tycker att det är bra att samhället (både det privata och offentliga) ska göras tillgängligt, men att det inte ska ske med tvingande lagstiftning. Rätt uppfattat?

Jag har också förstått det som att du tycker att anmälningar mot näringsidkare på grund av bristande tillgänglighet är en hetsjakt. Korrekt?

Det jag däremot inte fått klart för mig är om du förstått varför dessa anmälningar görs och det får du gärna, i din tur, återge för mig.

När det gäller "fakta" ska jag försöka ta del av och besvara den fakta du presenterar i ditt inlägg:

1. "Både salongen Ragdolls och den forna nattklubben Seven är båda ställen som behandlar rullstolsbundna mycket bra."

Jag kan inte se något i anmälan mot Ragdolls eller Carl Philip som handlar om hur personalen behandlar "rullstolsbundna" (sic!). De har blivit anmälda för att entrén saknar en dörröppnare (båda) och att entrén har en hög tröskel (endast Carl Philip). Det gör det mycket svårt för vissa grupper i samhället att ta sig in själva (vilket är en förutsättning när man pratar tillgänglighet). Det är också ett lagbrott.

Det är även diskriminering. Diskriminering av denna typ skiljer sig från annan diskriminering i och med att det oftast inte finns en klar avsikt att diskriminera. Det kan vara intressant när man utreder ansvaret och ev påföljd i en framtida diskrimineringslagstiftning, men är för sakfrågan ointressant eftersom konsekvensen är densamma: utestängning.

Vad Seven blivit anmält för vet jag inte, då jag inte kan hitta anmälan. Du får gärna berätta vad de anmälts för. Är du säker på att anmälan gjorts via anmälningstjänsten? Om den inte gjort det tror jag inte att den är en del av anmälningsaktionerna, för de som arrangerar dessa hävdar att alla anmälningar görs via den.

2. "Du verkar allmänt bitter och slåss för din sak så blindt att du verkar glömma bort syftet med allting."

:) Jag är inte bitter, Fredrik, jag är förbannad. Skillnaden är milsvid. Jag tror inte att bitterhet föder den kraft och ork som behövs för att exempelvis skriva till dig.

"...syftet med allting?" Allting vadå?

3. "Helst skulle väl alla livsöden drabba ALLA människor, så vi FÖRSTÅR. Du borde få AIDS för att veta hur det är att ha döden flåsande i nacken, släng på lite CP-skador och andra handikapp också så du FÖRSTÅR."

Nej, nu läser du mig som fan läser bibeln. Min poäng var att få dig att _reflektera_ på en hypotetisk situation. Vad detta ytterst handlar om är inlevelseförmåga och det får man oftast av personliga erfarenheter (både av att råka ut för saker själv eller att vara närstående). Jag tror inte att du eller någon din närhet har en funktionsnedsättning som gör att denne drabbas av diskriminering i form av otillgänglighet. Har jag rätt? Hur skulle du uppleva din vardag ifall du eller ngn närstående exempelvis skulle vara blind eller rullstolsburen? Förstår du otillgänglighetens konsekvenser?

----

Ok, det var mitt försök att bemöta de fakta du presenterat. Nu får du gärna göra detsamma. Du har exempelvis inte bemött några av de länkar eller fakta om lagstiftning jag presenterat.

/dynggrep

Fredrik Envier sa...

Jag ska göra mitt yttersta för att verkligen försöka att besvara dina frågor. Det som är mest synd med denna konversation är att den sannolikt inte följs utav någon annan än dig och mig, då inlägget ligger så långt bak i tiden. Det är alltid kul med åsikter från lite olika perspektiv.

Jag tycker inte att anmälningar mot näringsidkare på grund av bristande tillgänglighet är hetsjakt. Det som däremot ÄR hetsjakt är när man åker runt och letar ställen att anmäla. Man letar efter ställen som tex saknar dörröppnare. Tjejerna på Ragdolls tex är väldigt kvicka på att hjälpa till och öppna dörren om någon med rullsbunden kommer.

Jag förstår inte varför man massanmäler nej! Anmäl dem som verkligen gör sig otillgängliga. Carl Philip har ju till och med en handikapphiss inomhus för rullstolsbundna för att de ska komma upp på trappan till toaletterna. Den hade inte funnits där om man tänker på rullstolsbundna.

Seven blev inte anmält, däremot People som nattklubben heter numera. Min före detta kollega är kvar och driver den. Lokalen ser i princip likadan ut. Söker du på People hittar du nog anmälan. Gällde om jag inte minns fel höga kanter upp till etager i lokalen.

Syftet med allting? Ja, jag förstår som sagt inte syftet med dessa massanmälningar. Det finns ALDRIG resurser nog att hantera alla dessa anmälningar seriöst. Varför inte istället driva några enskilda SERIÖSA fall av diskriminering. Välj då bättre offer än sådana som faktiskt välkomnar rullstolsbundna.

När det gäller ditt sätt att få mig att reflektera på en hypotetisk situation så gick du dock över gränsen. Så pass illa att jag egentligen inte borde lägga mer tid på dig. Jag har ingen närstående nej som är rullstolsbunden nej. Visst är det svårt att ha en fullständig förståelse, i princip omöjligt. Men för det förtjänar jag inte att få ett barn med en cp-skada. Det är fullt mänskligt att inte kunna förstå och känna medkänsla för allt helvete i världen.

Ang dina länkar så har jag helt ärligt inte gått in på dem. Jag har åsikter om många saker i den här bloggen och är dessvärre inte beredd att föra en debatt kring varje ämne för att någon inte delar min åsikt. Därför är min energi jag lägger på detta begränsad.

Slutligen så vill jag säga att jag nog inte tror att vi kommer att dela uppfattning om ämnet, varför det är döfött att ens fortsätta diskussionen. Om du kan ta in att jag inte har något emot att anmäla ställen som faktiskt är en mindre bra miljö för rullstolsbundna så säger jag inget. Men hetsjakten fungerar uppenbarligen inte så, med tanke på de ställen vi talar om faktiskt är mer än väl lämpade för rullstolsbundna, trots att de saknar dörröppnare.

Anonym sa...

Vem som följer debatten eller inte är för mig egalt. Jag tror inte att vare sig du eller jag på din blogg kommer att förändra världen. Däremot är det väldigt intressant att höra hur du tänker.

Låt mig göra en sammanfattning av hur jag uppfattar dig:

1. Du söker på nätet och hittar anmälan mot People/Seven, Ragdolls och Carl-Philip.

2. Du tycker det verkar dumt att anmäla dessa ställen eftersom du tycker att de verkar bra för rullstolsåkare.

3. Du förstår att anmälningarna är en del av en större aktion mot otillgänglighet och tycker att det är en hetsjakt på näringsidkare, att man inte ska "leta upp" ställen att anmäla.

4. Du skriver om detta på din blogg och får mothugg. Människor kommenterar och sänder dig bla länkar till information om varför man gör dessa aktioner. Du väljer att inte ta del av dessa.

5. Trots att du fått länkar till där svaren finns säger du att du inte förstår varför man gör aktionen.

Har jag beskrivit det hela rätt? Har jag glömt något?

Jag vill inte på något sätt nedvärdera dig nu, Fredrik. Jag är helt ärlig när jag skriver följande: Jag kan märka på ditt sätt att skriva och formulera dig att du är intelligent.

Men om ovanstående sammanfattning är korrekt, kan du inte se några logiska kullerbyttor i händelseförloppet? Som sagt: Jag vill inte nedvärdera dig nu, men 4 och 5 ovan verkar möjligen slarvigt eller lat, men inte så smart.

Om jag undrar något försöker jag finna information om det innan jag tar ställning. Jag försöker i den utsträckning jag orkar att inte ta ställning utan att känna till fakta. Det skulle inte kännas rätt vare sig mot mig eller mot dem som representerar olika sidor av frågan. Men det kanske bara är jag?

-----------

I övrigt:
"Tjejerna på Ragdolls tex är väldigt kvicka på att hjälpa till och öppna dörren om någon med rullsbunden kommer"

Tillgänglighet och användbarhet för funktionshindrade utgår från grundtanken att människor ska vara så självständiga som möjligt. Det är man inte om man antingen måste ringa innan besöket eller vänta på att personalen ska uppmärksamma en på gatan utanför. Därför är inte Ragdolls fullt tillgängligt.

"Carl Philip har ju till och med en handikapphiss inomhus för rullstolsbundna för att de ska komma upp på trappan till toaletterna."

Du, detta kan jag avfärda direkt eftersom jag faktiskt besökt denna restaurang. Om det fanns en trapphiss så var den väldigt osynlig.

"Det finns ALDRIG resurser nog att hantera alla dessa anmälningar seriöst. Varför inte istället driva några enskilda SERIÖSA fall av diskriminering. Välj då bättre offer än sådana som faktiskt välkomnar rullstolsbundna."

Resurserna kommer att tvingas fram, bland annat till följd av aktioner som denna - var så säker!

Det du - återigen - missat är att detta inte handlar om att vara välkomnande eller inte (i bokstavlig, personlig bemärkelse). Otillgängligheten behöver ingen illvillig avsikt för att diskriminera, men konsekvensen är densamma: utestängning.

-----

Det skulle vara jätteintressant att höra vad du kommer fram till ifall du följer några av de länkar du fått tidigare.

Vill inte lägga på dig merarbete, men här får du ett annat hett tips:
varför massanmälningsaktion (andra träffen kan nog vara en bra början).

/dynggrep

Fredrik Envier sa...

För en gångs skull så har du en riktig fullträff i vad du skriver. Jag är nog till viss del en aningens lat när det kommer till vissa områden, tex om allt jag bloggar om. Jag erkänner att jag inte alltid orkar fördjupa mig i allt jag skriver följa upp och brinna för det som du gör i detta ämne. När det gäller marschen är det något jag reflekterat över och jag sympatiserar inte med sättet som frågan drivs. Inte för att jag på något vis har något emot tillgänglighet osv, utan för att jag bara helt enkelt inte tror på sättet de driver frågan. Sen att det finns mer information som motiverar det här sättet är väl självklart, konstigt vore väl annars om man kunde få en stor samling folk göra något utan någon klok motivering?!

Eftersom jag inte är ens i närheten så påläst i ämnet som du, krävs det mer energi av mig än vad jag är villig att lägga på ämnet. Jag envisas dock med att släppa igenom och besvara dina inlägg, trots att förmodligen ingen annan läser under denna tråd. Möjligen vänner och bekanta som du tipsat om att läsa inlägget.


Sen till när det gäller Ragdolls. I en perfekt värld skulle det vara dörröppnare överallt, blindskrift på varenda skrift och röster hördes i varje skyltfönster om vad innehållet i fönstret var. Men nu är vi inte riktigt där och jag tror inte riktigt vi kommer komma dit. Handikapp är precis som det låter, ett hinder. Att KRÄVA att näringsidkare ska bekosta all världens utrustning, för att det inte är gott nog att en person i rullstol får dörren öppnad åt sig av en trevlig frisör, så slutar mitt medlidande DÄR.

Ang Carl Philip kan jag ha fel, det är möjligt att de tagit bort den. Den har funnits där... Ska undersöka det. Tyvärr har jag inte varit där på länge nu. Trapphissen jag talar om är den inne i lokalen för övrigt, om det finns något utrymme för missförstånd?!

Resurserna kommer att tvingas fram?! Well, den som lever får se... Händer väl en hel del på diskrimineringsfronten om jag inte förstått det hela fel, sen om det är till er fördel eller ej återstår att se.



Men återigen, jag gillar att få vara lite lat som det passar mig själv. Jag kommer aldrig att vara och söker inte att bli en perfekt medborgare. Jag gillar att ha mina egna åsikter, även om de ibland kan anses råa och sakna förståelse för andra. Jag står ändå för mina åsikter, vilket många andra hycklare inte gör.

Anonym sa...

Nu har jag läst alla kommentarer och det som förvånar mig är att ingen tagit upp frågan ang. vad fastighetsägarna gör? Det är trots allt dom ska åtgärda alla tillgänglighetsproblem som finns för att komma in i lokalen. Inne lokalen däremot så är det hyresgästen som ansvarar.

Vi renoverade butiken för drygt två år sen och ville redan då byta ut entrédörren och montera in en modern dörr med dörröppnare men hyresvärden ville inte vara med betala en del av kalaset. Vi hade då inte råd att lägga ut ca 55tkr som det skulle kostat men valde att låta bli. Bad move!

Butiken blev då anmäld just för att den saknar dörröpnare och att det är en liten tröskel.

Ett möte ordnades med U-a kommun, fastighetsägare och oss.


Vi som hyresgäster såg framför oss att vi äntligen skulle få den här dörröppnaren som tjatat på värden om i drygt ett år och vad tror ni resultatet blir? Jo, kommuntanten säger att det räcker nog med att smörja upp dörrstängaren som sitter invändigt!

Om man googlar på vårt företagsnamn idag så kommer den här anmälan upp på första sidan trots att vi "åtgärdat" det som kommunen ville.

Resultatet av den här anmälan innebar ingen förbättring för anmälaren och för oss innebär det dålig publicitet då alltid som skrivs på internet idag är sant.

Det var ytterligare en sida på myntet. Så mitt tips till "anonym" är att kontakta hyresvärdarna samt kommunens handläggare som är dom verkliga bovarna.

Fredrik Envier sa...

En mycket klok åsikt Lasse! Förvisso misstänker jag att man skickar över bollen till fastighetsägare, en roll som själv aldrig haft. Men det är som du precis påtalar väldigt kostamt för en liten näringsidkare att bli tillgänglig. 55 tkr är ofantliga summor för en liten butik.